OPTYS Logo

Uchovejte si napořád kousek léta s květy zalitými křišťálovou pryskyřicí

Odlévání
Dárky
Šperky
Tvoření s dětmi
Pro školy
Odlévací hmota
Křišťálová pryskyřice

Tentokrát pro vás máme něco opravdu krásného. Vytvořte náhrdelník z lučního kvítí, které si nasbíráte cestou z procházky. A nebo z těchto květin vyrobte přívěsky na tašku či batoh. Výsledek potěší vás, vaše nejmilejší a pokud patříte k učitelskému stavu, tak třeba i děti jako dárek ke konci roku. Tvorbu zvládnou i začátečníci a také větší děti za asistence dospělých.

Délka tvoření: 1 hod. + 1 den na vytvrzení
Eshdé -  šperky, dekorace, kurzy

Vytvořila pro vás

Eshdé - šperky, dekorace, kurzy

Uchovejte si napořád kousek léta s květy zalitými křišťálovou pryskyřicí

Materiály a pomůcky na květy zalité pryskyřicí

Dle toho, k čemu výrobek poslouží, potřebujete také

Pomůcky pro tvorbu s křišťálovou pryskyřicí

S pryskyřicí se pracuje jednoduše. Jen je třeba dodržovat postup a znát potřebné detaily, jinak špatně vytvrdne a zůstane lepkavá. Podrobnosti jsme sepsali do článku, jak na práci s epoxidovou pryskyřicí. Po přečtení se můžete pustit např. do odlévání těchto přívěsků se sušenými květinami. :)

1. krok – příprava směsi a formy

Pracovní plochu si zakryjte, ať se nezašpiní. Vybalte pryskyřici s pomůckami a pečlivě si přečtěte návod od výrobce. Nejdůležitější je připravit pryskyřici přesně podle jeho postupu. K tomu potřebujete dvě složky pryskyřice A a B, dále dvě odměrky, kelímek a míchátko. V balení je široká špachtle, na menší množství pryskyřice se lépe hodí špachtle úzká.

Tip:

Pracovní plochu dobře ochrání modelovací podložka, ze které jde vše lehce setřít. Anebo ještě lépe silikonová podložka, z níž i zaschlou pryskyřici snadno sloupnete. Proto jsou i formy ze silikonu.

Epoxidová pryskyřice, silikonová forma

Při tvorbě se nezašpiníte, pokud pomůcky před odložením ihned otřete suchou papírovou utěrkou. Na utírání rukou a pracovní plochy použijte vlhčené ubrousky. Pryskyřice nesmí přijít do styku s vodou, jinak nebude dobře tuhnout. Nasaďte si ochranné pomůcky. 

Tip:

Součástí balení křišťálové pryskyřice Gédéo jsou i mikrotenové rukavice. Pokud by vám při práci nevyhovovaly, můžete použít chirurgické rukavice, které lépe padnou. Dále výrobce doporučuje chránit si obličej. Stačit mohou rouška a ochranné brýle.

Co nejpřesněji odměřte, případně odvažte, 1 díl složky B (tužidlo) a 2 díly složky A (pryskyřice). Na vytvoření 8 výrobků v naší formě postačilo 10 ml tužidla (B) a 20 ml pryskyřice (A). Obě směsi nalijte do kelímku a špachtlí dobře promíchejte – a to i stěny, rohy i dno. Míchejte pomalu, méně se pak tvoří bublinky. Špachtli poté utřete do suchého ubrousku a připravte formu na rovnou plochu, odkud ji už nebudete muset přemisťovat. Očistěte ji kouskem lepící krepové pásky. Nečistoty na ni nalepujte. Nestírejte, ať se forma nepodře. 

2. krok – první vrstva

Trochu směsi pomalu nalijte do formy, až se celé dno pokryje. Kelímek u toho zmáčkněte do „zobáčku“, ať lépe kontrolujete tok pryskyřice a nepřelijete formu. Nechte si směs i na druhou vrstvu. Pokud se chcete zbavit bublinek, vytáhněte je špejlí ven nebo rychle přejeďte po povrchu pryskyřice zapalovačem.

Silikonová odlévací forma, epoxidová pryskyřice

3. krok – květiny a druhá vrstva

Na pryskyřici položte sušené květiny lícem dolů, protože přední strana je na dně. Květiny opatrně vkládejte pinzetou, ať se nezničí. Můžete si je předem nastříhat a naaranžovat. Pak pomalu nalijte druhou vrstvu a nepřelijte formu. Dle potřeby upravte květiny špejlí nebo pinzetou. Forma nemusí být plná, za předpokladu, že chcete přívěsek nižší. Na využití směsi máte necelé 2 hodiny, než začne tuhnout.

Tip:

Lisované květiny způsobují méně bublin než nelisované. Vždy musí být dobře usušené, nikdy ne čerstvé. Sušení větších květů lisováním může trvat i několik týdnů. Pomněnky nebo trojlístky jsou připravené cca do 2 týdnů.

Vylévání pryskyřice do silikonové formy, tvorba šperků z pryskyřice

4. krok – vytvrzení a závěrečné úpravy

Odstraňte bubliny. Nechte vytvrdit 24 hodin přikryté čistou krabicí a chráněné před prachem. Květiny se při tuhnutí budou ve formě trochu pohybovat, což nejde ovlivnit.

Výrobky jsou připravené k vytažení z formy, když na dotek nelepí a jsou jako sklo. Vytažené přívěsky mají ostřejší hrany, které obezřetně seškrábněte nůžkami. Pozor ať se nepodře přední strana. A co z přívěsků bude?

Vytvrzení pryskyřice a závěrečné úpravy šperku

5. krok – kompletace náhrdelníků

Na náhrdelníky jde použít třeba saténová šňůra, kterou jen provlečte a na konci zauzlete. Anebo nasaďte ozdobné postříbřené zavěšení – tzv. šlupnu. Stačí ji rukou trochu rozevřít. Z obou stran nasadit její výstupky do dírky a zamáčknout.

Náhrdelník a šperk z epoxidové pryskyřice

6. krok – přívěsky na tašku

Na přívěsek na tašku se hodí velký kroužek, který ho propojí s karabinou na řetízku. Pokud přívěsek nemá dírku, vyvrtejte ji pohodlně minivrtačkou s nejmenším vrtákem. Při vrtání použijte dřevěnou podložku. A je hotovo.

Přívěsek na tašku z epoxidové pryskyřice

Tak co tomu říkáte? Vyzkoušíte si tvoření s pryskyřicí také? Pokud se vám nápad líbí, můžete jej pod produkty sdílet s přáteli či známými. 

Pokud se chcete dozvědět více o lisování květin, přečtěte si náš článek s návodem.  

Na závěr: Schovejte si spolu s naší inspirací kousek léta do šperku či přívěsku...

Přívěsek a šperk z křišťálové epoxidové pryskyřice

Doporučujeme

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli