OPTYS Logo

Jak lisovat květiny

Práce s papírem
Tvoření s dětmi
Podzim
Jaro
Léto
Pro školy
Papír

Kdo by si z dětství nepamatoval lisování květin. To představuje jeden ze způsobů, jak si uchovat vzpomínky na jaro, léto, krásnou rozkvetlou louku nebo jedinečnou událost jako narozeniny či svatba. Proto se podíváme na téma blíže. V našem návodu tak objevíte tipy a triky, jak lisováním dosáhnout co nejkrásnějších výsledků.

Eshdé -  šperky, dekorace, kurzy

Vytvořila pro vás

Eshdé - šperky, dekorace, kurzy

Jak lisovat květiny

A)  Materiál a pomůcky na lisování květin 

Jak na lisování květin - pomůcky

Lisování reprezentuje jednu z metod sušení rostlin, při níž se rostliny tíhou vyrovnají a vysuší. Lisuje se zatížením (nejčastěji knihami) nebo v lisu na květiny, při čemž se rostliny suší až několik týdnů. Rychlý a moderní způsob představuje žehlení nebo vysoušení ve speciálním lisu v mikrovlnné troubě. 

My si povíme o dvou zmíněných metodách:

 – o klasickém a známém zatížení knihami,

 – i o netradičním žehlení.

B) Sběr rostlin

Pro krásně vylisované rostliny, které si zachovají co nejvíce své barvy, se vám mohou hodit následující tipy:

  • Sběr rostlin provádějte opatrně, a to nejlépe ustřižením nůžkami.
  • Vždy vybírejte rostliny, které nejsou mokré, oschlé, odkvétající nebo poničené.
  • Květiny sbírejte v plném květu, kdy mají nejvýraznější barvu.
  • Nejjednodušší jsou tenčí méně dužnaté rostliny a ploché květy, ale zkusit můžete i větší (třeba denivky, lilie). Jen je u nich výsledek vždy loterie. Mohou se příliš zdeformovat nebo chytnout plíseň. 
  • Větší květy však lze rozdělit na jednotlivé okvětní lístky. Ty pak jde vylisovat samostatně a při tvorbě je zase spojit do květu (pampeliška, pivoňka, karafiát atd.). 
  • Rostliny nejlépe hned po utržení vylisujte, protože každou minutou vadnou. Z toho důvodu je lepší mít před sběrem nachystáno vše, co je potřeba k lisování.
  • Pokud chvíli potrvá, než rostliny vylisujete, vložte je alespoň do igelitového sáčku a opatrně doneste domů.
Sběr rostlin vhodných na lisování - tipy

Tip:

V přírodě dávejte pozor na chráněné rostliny např. petrklíče mají omezené možnosti sbírání. Věděli jste, že se nesmí sbírat na horách, ale v nížinách ano? A to jen nad zemí, tzn. bez kořene. S rozlišováním druhů rostlin vám pomůžou i mobilní aplikace. Některé rostliny jsou totiž také jedovaté.

C) Postup lisování zatížením knihami

1. Pečicí papír přeložte napůl a rostliny nastříhejte na jednu polovinu ostrými nůžkami. Některé můžete nechat vcelku.

2. Plochou pinzetou je opatrně rozprostřete, ať mají kolem sebe přiměřený prostor a při lisování se neslepí. 

3. Květy je nejlepší dávat přední stranou dolů, ustřihnout jim stonek a ten vylisovat zvlášť. U květu ve tvaru zvonku je to horší. I po ustřižení stonku zůstane špička, proto se květ většinou lisuje celý zboku, a to i se stonkem. 

4. Potom rostliny pomalu přikryjte druhou polovinou pečicího papíru a rukama přitlačte. Pro jednodušší přenos vložte pod to lepenku, aby se rostliny nevysypaly.

Lisování květin zatížením knihami - postup

5. Na suché a teplé místo umístěte silnější vrstvu savých papírů – aspoň 6 listů starých novin nebo tvrdého kartonu. Na to položte pečicí papír s rostlinami. Přikryjte ho další vrstvou papírů a takto opakujte. Poslední vrstva končí savým papírem případně i lepenkou. Vše zatižte  knihami.

6. Podle velikosti květin je nechte lisovat 2 až 5 týdnů. Každý týden vyměňte navlhlé savé papíry za suché. Květiny tak budou méně hnědnout. Kdy je rostlina usušená, poznáte podle toho, že bude jako papír nebo půjde lehce zlomit.

Lisování kytek zatížením knihami - návod

Pečicí papír s rostlinami se dá vložit také přímo do velké knihy, nejlépe nepotřebné. Její stránky se totiž mohou zničit. Před i za papír na pečení dejte ještě 2 savé papíry. Knihu pak zatižte dalšími knihami.

Lisování kytek zatížením knihami, pečicí papír, návod

D) Postup lisování žehlením

1. Připravte pečicí papír s rostlinami stejně jako v předchozí metodě (viz kroky 1 až 4). Jen ho nemusíte překládat napůl, stačí jeden překrýt dalším.

2. Přeneste jej opatrně na žehlící prkno nebo stůl přikrytý složeným ručníkem. Přežehlete pár sekund žehličkou zapnutou na nízkou teplotu, ať se nespálí. Žehlička musí mít vypnuté napařování.

3. Zkontrolujte květiny, zda už nejsou na dotek jako papír. Podle potřeby znovu přežehlete. 

4. Rostliny někdy mohou změnit barvu nebo se pokroutit. Záleží na jejich tloušťce a velikosti, podle toho snižujte či zvyšujte teplotu žehličky jako i délku žehlení. Rostliny průběžně kontrolujte.

5. I přesto, že jsou květiny rychle usušené, se doporučuje je nechat den až dva dosušit volně v pečicím papíru.

Postup lisování kytek žehlením

E) Usušené květiny a jejich skladování

Lisovat se mohou nejen květiny a traviny, ale i listy stromů. Hotové usušené rostliny se skladují různými způsoby:

– např. nechají se v pečicím papíru a vloží do velkého nástěnného kalendáře nebo velké knihy,

– uchovávají se také roztříděné v nízkých plastových krabičkách.

Usušené květiny a jejich skladování

Na závěr

A co vytvořit z takto krásně usušených květin? Návod najdete v našem blogovém článku Co s lisovanými květinami. V něm objevíte i tip na to, jak dodat rostlině více barvy, když po vylisování zhnědne. Inspirovat se také můžete i v našem článku o Zalévání květin pryskyřicí a vyrobit sobě nebo nejbližším originální šperk.

Lisované květiny - návod a uchovávání

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli