OPTYS Logo

Textilní tvoření se šablonami

Léto
Dárky
Textil
Barvy
Šablona
Malování na textil
Šablonování

Šablony s barvami na textil nabízejí jednoduchou a přesnou cestu k detailům i dokonalým tvarům. Pracuje se s nimi snadno a rychle – pojďte to s námi vyzkoušet! Co si vytvoříte nejdříve? Originální tričko? Plátěnou tašku nebo povlak na polštář? V našem speciálu vám ukážeme, jak na to.

Délka tvoření: 1 hodina + 1 hodina schnutí
Marie Černá

Vytvořila pro vás

Marie Černá

Textilní tvoření se šablonami

Plastové šablony jako předloha pro zdobení na textil

Plastové šablony využijete při mnoha kreativních technikách. Jsou vhodné pro práci s textilními či akrylovými barvami i pro techniku savování. Jejich pomocí můžete vytvářet vzory a tvary na rozličném povrchu, jako je například sklo, papír, porcelán, plast nebo textil. Šablony lze využít i pro nanášení strukturovací pasty špachtlí.

Barvu na zvolený podklad přes šablony nanášíte sprejováním, tupováním nebo štětcem. Velkou výhodou plastových šablon je jejich odolný materiál, tedy je můžete používat opakovaně. Textil předem vyperte bez použití aviváže a vyžehlete. Šablonu si upevněte k podkladu papírovou páskou nebo fixačním sprejem.

Textil podložte nesavou podložkou, aby se zabránilo propití barev na druhou stranu. Nenanášejte moc velké množství barvy, aby vám nezatékala pod šablonu, obrázek by pak mohl být rozmazaný s nepřesnými liniemi. Dle typu použité barvy případně obrázek nakonec zafixujte zažehlením přes pečicí nebo pauzovací papír. Po použití šablonu omyjte vlažnou vodou a mýdlem a uložte pro další použití. Už víte vše, pojďte se pustit do tvoření!

1. Tričko s motivem vlčích máků

Nové tričko se hodí vždycky a což teprve takové, které je naprostým originálem vlastnoručně namalovaným. Takové tričko z vás udělá nezapomenutelnou! 

Co budete potřebovat

Dámské tričko s květinovým vzorem vlčích máků
Příprava podkladu a tupování na textil

1. Nejprve vytvořte podklad

Přední stranu navlhčete pomocí štětce čistou vodou, raději víc než málo. Do mokrého podkladu nastříkejte sprejem vybrané barvy, klidně i přes sebe – budou se hezky rozpíjet. Rozpíjení barev můžete pomoci štětcem s vodou. Až budete s výsledkem spokojeni, nechte podklad důkladně uschnout.

2. Použijte šablonu 

K podkladu si ji přichyťte krepovou páskou. Tupovacím štětcem nebo kouskem houbičky na nádobí začněte tupovat barvu přes šablonu. Barvy můžete míchat mezi sebou, tím docílíte stínování. Takto natupujte několik makových květů různé velikosti.

3. Ozdobte tričko razítky

Vyberte si několik vhodných motivů. Pomocí podušky na textil je natiskněte na zvolená místa na tričko. Namalujte stonky štětcem a barvou. Tenké linky domalujte gelovým perem. Vše nechte dobře zaschnout. Pak barvy na tričku zažehlete přes pečicí nebo pauzovací papír. A máte hotovo! 

Zdobení trička razítky a gelovým perem

2. Letní tričko

Nechte se inspirovat létem a vytvořte si jedinečné letní tričko! Vyzkoušejte nové techniky malování na textil. Využijte některou z našich letních šablon.

Co budete potřebovat?

Bavlněné triko s letními motivy, vlastní výroba

1. Začněte podkladem

Zkuste barevné foukací fixy. Složte fix dle návodu, barevnou část fixu přiložte před ústa a foukejte na tričko. Využijte i šablonu, vytvoříte tak jednoduché pozadí.

2. Na řadě jsou barvy ve spreji a šablony s letními motivy

Aby se barva nanesla jen tam, kam chcete, zakryjte bílé tričko a okolní obrázek obyčejným papírem. Pak barvu nastříkejte přes šablonu, vytvoříte tak ústřední motiv vašeho trička. Teď už jen počkejte, až barvy pořádně zaschnou a tričko přežehlete přes pečicí nebo pauzovací papír. Vaše letní tričko je hotovo!

Šablony na textil, letní tričko, foukací fixy

3. Černá plátěná taška

Na nákupy jedině stylově! Třeba s černou plátěnkou s modrozeleným věnečkem, ozvláštněnou dřevěnými korálky. Ukážeme vám, že vytvořit si ten svůj originál není vůbec těžké.

Co budete potřebovat?

Budou se hodit i igelitové nebo gumové rukavice.

Černá plátěná taška, šablona věneček, sprej na textil

1. Přípava šablony

Plastovou šablonu umístěte doprostřed tašky. Polohu šablony zafixujte lepicí páskou. Kolem šablony zakryjte opravdu celou tašku kartonem nebo papírem. Nezapomeňte karton vložit také dovnitř tašky, vsákne přebytečnou barvu a barva pod šablonou se jen tak neslije. Dovnitř pod karton vložte i plastovou podložku, ochráníte tak bezpečně před zabarvením druhou stranu tašky.

2. Stříkaní barvy

Barvu ve spreji důkladně promíchejte a začněte ji stříkáním nanášet. Střídejte nepravidelně místa modré a zelené barvy. Pokud v rozích nebo v malých otvorech šablony barva není nanesena dokonale až do krajů, nalijte si trochu barvy do mističky a doplňte barvu tupováním tupovacím štětcem nebo kouskem houbičky na nádobí.

3. Zaschnutí a dokončení 

Barva pečlivě nanesená? Výborně. Nyní nechte barvu zcela zaschnout. Po zaschnutí odstraňte kartony i šablonu. Barvu jednoduše zafixujete žehličkou.

Tip:

Neopouští-li vás tvůrčí nálada, můžete si z modrých dřevěných korálků udělat i malý věneček (navlečením na pevnou nit nebo vlasec) a bordó stužkou si ho přivázat na ucho tašky. Umocníte tak jedinečnost vaší tašky. Černá plátěná taška je hotová!

4. Taška s lučním kvítím

Hodila by se vám více romantická letní taška? Vytvořte si ji s námi, stačí jen obyčejná bavlněná taška, šablona a trochu barev.

Co budete potřebovat?

Taška s lučním kvítím, barvy na textil, tupování, šablony
Šablona, luční kvítí, tupování, textilní taška

Při tvoření s barvami na textil se nechte unášet svou fantazií! Použijte šablony lučních kytek a barvy ve spreji i barvy v lahvičce, sprejujte, malujte, tiskněte, je to jen na vás.

Chybí vám ta správná šablona? Vyrobte si ji z tuhého papíru nebo z kartonu, jako je tady šablona pro vytvoření slunce. A taška s lučním kvítím je raz dva hotová.

5. Srdce z kytiček na polštáři

Dárek z lásky vytvoříte pomocí šablony také snadno. Povlak na polštář ozdobte srdcem z kytiček!

Co budete potřebovat?

Tupování na povlak, povlak na polštář, šablona srdce

1. Na talířek si nalijte malé množství barev na textil, které chcete použít. Místo tupovacího štětce můžete použít kousek houbičky na nádobí. Šablonu ve tvaru srdce tvořeného malými kytičkami položte na vybrané místo a připevněte ji krepovou páskou.

2. Houbičku nebo tupovací štětec namočte do barvy, otřete o okraj talířku a můžete začít tupovat. Tupujte pohybem shora dolů, můžete i přitlačit, ale nezatírejte barvu pohybem po šabloně. Mohla by se dostat pod šablonu a rozmazat tak linie obrázku. Barvy libovolně střídejte a prolínejte. Po vyplnění celé plochy obrázku šablonu opatrně sejměte a nechte barvu zaschnout.

4. Detaily obrázku můžete doplnit linerem – barvou v tubě. Dělejte malé tečky či čárky, například do středů květinek. Vše nechte dobře zaschnout, nejlépe do druhého dne. Pak kresbu zafixujte zažehlením. A srdce z kytiček je hotovo!

Tip:

Nezapomeňte, šablonu rozhodně nevyhazujte, omyjte ji a schovejte pro příští kreativní chvíle, protože tohle tvoření se vám určitě zalíbí!

Tupování na povlak, povlak na polštář, šablona srdce
Textilní zdobení trička, povlaku na polštář, plátěné tašky

Doporučujeme

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli