OPTYS Logo

Letní hit: Vytvořte si originální macramé náramek

Macramé
Dárky
Šperky
Tvoření s dětmi
Léto
Korálky
Příze

Macramé, česky drhání, je jednou z nejstarších textilních technik. V článku se dočtete, jak vytvářet jednoduchý, ale krásný macramé náramek pomocí nejpoužívanějšího plochého uzlu. Díky našim tipům jej zvládnou i školáci. Posunovací zapínání zaručuje, že náramek padne na každou ruku. Jedná se o příjemnou letní aktivitu nejen na tábory, která potěší jako dárek malé i velké. Přesvědčte se.

Délka tvoření: 30 minut
Eshdé -  šperky, dekorace, kurzy

Vytvořila pro vás

Eshdé - šperky, dekorace, kurzy

Letní hit: Vytvořte si originální macramé náramek

Postup výroby

1. krok – odměření náramku a příprava

Ustřihněte si asi 35 až 40 cm šňůry sloužící jako střed náramku. Na ní se pak vážou uzly. Tato středová (vodící) šňůra musí být delší než obvod zápěstí. Náramek má totiž posuvné zapínání, které ho spojuje do kruhu. Na ruku se tak náramek provléká. Středová šňůra proto musí být dostatečně dlouhá na provlečení ruky.

Nejprve zjistěte velikost náramku. Středovou šňůru omotejte kolem zápěstí. Délku drhané části si vyznačte uzlíkem na začátku i na konci. Tato délka musí být kratší asi o 2 cm, ať je prostor k vytvoření zapínání. V našem případě je to 13 cm. K zapínání potřebujete i delší konce středové šňůry. To znamená, že od uzlíků musí zůstat ještě aspoň 10 cm šňůry. Zapínání se dělá až na závěr. 

Takto připravenou středovou šňůru připevněte krepovou páskou přímo na stůl nebo na praktickou podložku s klipem. Ustřihněte  druhou šňůru potřebnou na drhání plochého uzlu. V tomto případě je potřeba 160 cm. Tuto dlouhou šňůru podvlečte pod středovou vodící a udělejte jednoduchý uzel, stejný jako první uzel při vázání tkaniček. Konce dlouhé šňůry musí být stejně dlouhé. Uvázanou šňůru posuňte nahoru k uzlu, který vyznačuje začátek drhané části. 

Odměření náramku a příprava na vázání macramé náramku

Tip:

Když použijete hrubší šňůru, uzly budou větší a bude jich méně. Spotřeba šňůry je tak jiná. Vždy je lepší ustřihnout delší šňůru, ať vyjde na celý náramek. Navázání nové šňůry by totiž bylo viditelné.

2. krok – první plochý uzel

Plochý uzel se vytváří pomocí jednoho druhu uzlu. Jen strana, na které se začíná vázat, je jednou vpravo a pak zase vlevo. Takto se strany celou dobu střídají. Pro ulehčení orientace si udělejte na konci levé šňůry jednoduchý uzlík. Tato šňůra bude začínat vždy jako první.

Jak udělat první plochý uzel

  • Začněte levou šňůrou, označenou uzlíkem. Udělejte s ní na levé straně „bříško“ jako u obráceného písmene „P“.
  • Pravou šňůrou ji překřižte. 
  • Pak podeberte středovou šňůru a vyjděte nahoru ven z „bříška“ písmene „P“. To vše zprava směrem doleva.
  • Šňůru celou vytáhněte a obě strany pevně utáhněte.
První plochý uzel - macramé náramek - návod
První plochý uzel - macramé náramek - návod

Možná to vypadá na první pohled komplikovaně, ale nebojte se, princip je jednoduchý.

Tip:

Pokud je šňůra moc dlouhá, smotejte si ji do malého klubíčka. Bude se vám s ní lépe pracovat.

3. krok – druhý plochý uzel a dokončení

Druhý plochý uzel udělejte stejně jen zrcadlově

  • Šňůra označená uzlíkem je nyní na pravé straně. Zde s ní vytvořte „bříško“ jako u písmene „P“.
  • Levou šňůrou ji na levé straně překřižte. Pak podeberte středovou šňůru a vyjděte nahoru ven z „bříška“ písmene „P“. To vše zleva směrem doprava.
  • Šňůru celou vytáhněte a obě strany pevně utáhněte.
Druhý plochý uzel a dokončení - macramé náramek - návod
Druhý plochý uzel a dokončení - macramé náramek - návod

Ať se náramek při drhání nepřetáčí, přelepte ho nahoře krepovou páskou přes již vytvořené uzly. 

Pokračujte v drhání dál a třetí plochý uzel v pořadí udělejte stejně jako první. Šňůra označená uzlíkem je totiž nyní zase vlevo. Další uzel je stejný jako ten druhý. Takto střídejte první a druhý plochý uzel, až dokončíte celou vyznačenou délku. 

Sundejte z podložky. Ustřihněte zbylý konec a nechte jen pár milimetrů na zatavení. To proveďte opatrně zapalovačem (pouze dospělí!) a roztavenou část zatlačte nůžkami. Pozor je horká, proto nikdy nezatlačujte rukou.

Tip:

Uzly utahujte stejně. Středová šňůra nemá být vidět. Náramek pak bude stejnoměrný.

4. krok – příprava na zapínání

Ustřihněte i druhý konec a zatavte. Na středovou šňůrku navlečte pár korálků na ozdobu a zakončete jednoduchým uzlem. Ten je nezbytný, jinak se zapínání vyvleče.

Náramek stočte do kruhu tak, aby konce středové šňůry byly rovnoběžně vedle sebe. Kolem těchto dvou šňůr se udělají ploché uzly, které vytvoří zapínání. Náramek přelepte páskou tak, ať uprostřed vznikne asi 2 cm prostor na zapínání. 

Ustřihněte 40 cm šňůry stejné barvy nebo jiné, třeba modré. Provlečte ji pod obě středové šňůry a uvažte jednoduchý uzlík uprostřed. Ohlídejte si stejnou délku obou konců.

Příprava na zapínání - macramé náramek - krok za krokem

5. krok – zapínání

Postupujte jako v předchozích bodech. Levou šňůru si označte uzlíkem a začněte s ní první plochý uzel, potom druhý. Takto drhejte asi 2 cm. Zakončete zatavením.

Zapínání posuvné - macramé náramek

Zapínání funguje tak, že stačí zatáhnout za konce středových šňůr. Tím se náramek zkrátí. Opačným směrem se zase prodlužuje. Střídáním různých barev šňůr i korálků dosáhnete zajímavých kombinací. 

Macramé náramek přátelství - návod

Ať už hledáte aktivitu na léto, tábor či dárek pro kamarády, macramé je ideální volbou. Vyzkoušejte si tuto klasickou techniku a vytvořte si jedinečný náramek.

Macramé náramek přátelství - návod

Doporučujeme

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli