OPTYS Logo

Dárky pro prvňáčky: Inspirace nejen na začátek školního roku

Malování
Dárky
Šperky
Tvoření s dětmi
Pro školy
Barvy
Provázek
Dřevo
Výřezy

Vytvořte prvňáčkům hezké první vzpomínky na školní docházku. Se třemi tipy na drobnosti jako vlastnoručně vyrobení broučci, berušky či sluníčka, kteří je potěší i povzbudí, to půjde samo. Dárečky pro ty nejmladší školáky se navíc dají připravovat se staršími dětmi v družině nebo výtvarné výchově.

Délka tvoření: 30 min/1 ks + schnutí barvy
Eshdé -  šperky, dekorace, kurzy

Vytvořila pro vás

Eshdé - šperky, dekorace, kurzy

Dárky pro prvňáčky: Inspirace nejen na začátek školního roku

Postup tvorby

Jak vytvořit z vatových a dřevěných piškotů broučky nebo sluníčko? Jednoduše. Namalujete je podobně jako kamínky akrylovými barvami a popisovači. Ukážeme vám, jak na to.

 

1) Hmyzí kamarádi

Tip:

Výhodná balení dřevěných piškotů k výrobě těchto hmyzích kamarádů najdete v dárkovém sortimentu pro žáky.

Krok č. 1 – namalování tělíčka

Z dřevěného korálku ve tvaru piškotu se dá hezky vyrobit roztomilý čmelák, slunéčko sedmitečné nebo třeba zlatohlávek. Připravte si dřevěný piškot a určete, kde bude hlavička broučka. V našem případě se nachází u jednoho konce dírky a zadeček u druhé. Podle toho začněte kreslit tělíčko:

  • Na čmeláka si vyznačte žlutým fixem (nebo akrylovou barvou a štětcem) rovnou čáru v asi ⅔ plochy piškotu. Celou ji pak vybarvěte žlutou. Zbytek bude tvořit hlavička. 
  • U berušky vybarvěte tělíčko stejným způsobem, jen červenou barvou
  • Zlatohlávek bude mít kolem dokola zelenou plochu jako v trávě. Zeleným fixem mu tedy načrtněte obrys těla. A vše mimo něj vybarvěte.  

Vždy vybarvěte piškot až dolů pod okraj, ať je brouček hezky barevný i z boku. Nechte barvy zaschnout, aby se navzájem nerozmazaly. Po zaschnutí se v případě nutnosti mohou překreslit jinou barvou. Zvolené barvy a fixy totiž dobře kryjí. Do prázdné části nakreslete čmelákovi a berušce hlavičku černým fixem.

Čmelák, slunéčko sedmitečné, zlatohlávek - z dřevěných piškotů

Krok č. 2 – dokreslení detailů

  • Čmeláčkovi dokreslete černým fixem dva pruhy a tykadla. Bílým fixem zase křídla. 
  • Berušce udělejte rovnou čáru uprostřed jako krovky a nakreslete 7 teček. Jednu přímo na krovky a 3 po každé straně. Můžete si je rozvrhnout tím, že si nejprve uděláte malé černé tečky a ty pak zvětšíte obkreslením.

Oběma můžete namalovat oči bílým fixem nebo barvou a tečkovacím nástrojem. Kulatý tvar tak bude přesnější. Zorničky se nejlépe kreslí tenkým černým linerem. Stačí jen udělat tečku doprostřed té bílé.

  • Zlatohlávkovi vybarvěte tělo čárkovaně a střídavě fixem zlaté, žluté i zelené barvy. Po uschnutí mu černým fixem dokreslete obrys hlavičky a těla, pak nožičky i oči. 

Pokud takto ozdobíte například klíčenky nebo náhrdelníky, dbejte prosím na ošetření závěrečnou vrstvou laku. Ten chrání před poškrábáním a některý i před vlhkostí. Lze použít lak ve spreji, kterým rychle ošetříte více výrobků najednou. Nastříkejte tenčí vrstvu a nechte ji zaschnout. Pak aplikujte druhou

Anebo vše přetřete štětcem a akrylovým lakem. Je odolnější než sprej. Lak nechte zaschnout podle pokynů výrobce.

Tip:

Akrylový lak může jiné značky fixů a barev, než námi použité, rozmazat. Vše raději vyzkoušejte na vzorku.

Dokreslení detailů - broučci z dřevěných piškotů

Krok č. 3 – zavěšení

K zavěšení se skvěle hodí saténová šňůrka. Ustřihněte si jí, kolik potřebujete. Pro snadné provlečení piškotem zatavte lehce její konec. (Pozor, jen dospělí, ať nedojde k popálení!) Po provlečení konce šňůry srovnejte tak, že jedna vede skrz piškot a druhá po rovném „bříšku“ broučka. Z obou konců pak dělejte uzel hned u piškotu a pevně utáhněte. Můžete přidat i korálky a zakončete finálním uzlem na konci.

Dárkové balení vykouzlíte jednoduše tak, že broučka přivážete k papírové visačce s ozdobným okrajem.

Zavěšení dárků pro žáky - broučci
Dárky pro prvňáčky - inspirace

2) Beruška pro štěstí

Materiál a pomůcky

Berušku namalujte stejným způsobem jako v předchozím bodě 1. Můžete jí přidat více menších teček a zvýraznit hlavičku do špičky. 

Tužkou obkreslete tvar květiny na zelený karton a vystřihněte ho. Nalepte jej na květinu a nechte zaschnout. Šídlem nebo špejlí udělejte dírku v místě provrtání květiny. Linerem napište na květ do kruhu např. VÍTEJ V ZŠ! HODNĚ ŠTĚSTÍ! Doprostřed pak přilepte berušku. Ozdobte šňůrkou a korálky.

Dárek pro žáky na přivítanou - beruška

3) Duhové sluníčko pro dobrou náladu

Materiál a pomůcky

Perleťovými vodovými barvami natřete sluníčko. Můžete postupně vystřídat všechny barvy na paletě a vytvořit tak barevnou duhu. Nechte vše zaschnout.

Ustřihněte šikmo 6 kusů stuhy dlouhé asi 10 cm. Konce ustřižené šikmo vytvoří hezké špičky jako paprsky. Opatrně je zatavte zapalovačem. Nebudou se pak třepit. (Pozor, jen dospělí, ať nedojde k popálení!)

Stuhy přeložte napůl a tavnou pistolí nalepte jejich středy na namalovanou stranu slunce. Aby lepidlo bylo hezky zarovnané, přitlačte slunce rychle lepenou stranou na praktickou silikonovou podložku. Na tu se totiž tavné lepidlo nepřilepí a navíc se nespálíte. Pak doprostřed slunce nalepte piškot. 

Pokud bude sluníčko k zavěšení, nalepte zezadu stuhu ve tvaru poutka. Nebo vytvořte brož třeba na připnutí do pokojíčku – a to nalepením brožové mechaniky na zadní stranu.

Duhové sluníčko - dárek pro žáky na začátek školního roku
Sluníčko - dárek pro žáky

Na závěr

Každý dárek je příležitostí, jak udělat radost. Vytvořte prvňáčkům nezapomenutelné vzpomínky, které s nimi zůstanou po celý jejich školní život.

Další inspirací na dárky nejen žákům a novým prvňáčkům může být i výroba rychlých andílků či klíčenek s různými motivy. Nebo s dětmi vyzkoušejte základy vyšívání bez jehly duhovou šňůrou, při nichž vzniknou krásně barevné mráčky, koťátka, sovy a motýlci.

Už hotové výrobky pak najdete v dárkovém sortimentu pro žáky.

Doporučujeme

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli