OPTYS Logo

Objevte hit léta: Namalujte si vlastní batůžek na tábor, do školy i města

Malování na textil
Šablonování
Tvoření s dětmi
Léto
Pro školy
Textil
Barvy

Léto se blíží a s ním i spousta příležitostí pro kreativitu. Přemýšlíte, jak zabavit děti na letním táboře, doma i v kroužku? Máme pro vás skvělý tip – vlastní bavlněný vak, který představuje praktický a stylový doplněk v podobě batůžku na šňůrku. Barvy se dají prát, takže se nemusíte bát, že by se dílo pokazilo. Přesvědčte se.

Délka tvoření: 1 hod. / 1 vak + schnutí
Eshdé -  šperky, dekorace, kurzy

Vytvořila pro vás

Eshdé - šperky, dekorace, kurzy

Objevte hit léta: Namalujte si vlastní batůžek na tábor, do školy i města

Materiál a pomůcky na batůžek:

Pomůcky a materiál pro malování na batůžek

PŘÍPRAVA PŘED MALOVÁNÍM NA TEXTIL

Důležité detaily k malování na textil jsme pro vás sepsali i na našem blogu

Zde je stručný přehled toho nejdůležitějšího:

  • Výrobci barev radí textil vyprat a vyžehlit. Nerovnosti mohou totiž malbu pokazit. 
  • Do vaku vložte rovnou ochrannou podložku. Barvy tak neprosáknou.
  • Látku vyrovnejte a můžete začít malovat. 
  • Dávejte pozor, ať si při práci nezašpiníte oděv. 
  • Pro přenos vzoru se hodí papírové nebo omyvatelné plastové šablony. Nejčastěji se barva nanáší sprejem nebo tupováním pomocí tupovacího pěnového nebo štětinového štětce. Můžete si vytvořit i vlastní pomůcku z proužku houbičky a vypsaného čistého fixu. 
  • Použité barvy nechte vždy dobře zaschnout.
  • Všechny pomůcky nejlépe ihned otřete vlhčeným ubrouskem nebo umyjte ve vodě, tedy kromě papírových šablon.
  • Pokud použijete zažehlovací barvy, po dokončení malby batoh přežehlete přes pečicí papír dle pokynů výrobce.

1) VAK NA SKAUTSKÝ TÁBOR

Doprostřed vaku napište linerem „Skauti 2024“. Práci vám ulehčí, když si nápis nejdříve napíšete na papír nebo o to někoho poprosíte. Papír pak vložte do vaku a opište ho. Linerem se skvěle píše na látku, má k tomu speciální hrot, který o ní nezadrhává. 

Šablonu s tlapkami umístěte na vak. Trošku hnědé textilní barvy naneste na suchou tupovací pomůcku a otřete ji o papírovou utěrku, ať barvy není moc. Šablonu pevně držte a kolmo ji rychlými pohyby natupujte na velké tlapky. Tímto zůstane barva i na šabloně. Tu můžete využít a otisknout ji na látku hned vedle.

Tip:

Barvu ušetříte tím, že ji nevylijete třeba na paletu, ale rovnou ji trochu nanesete přímo na tupovací pomůcku.

Malování na textilní vak s pomocí šablony

Otisk šablony přitlačte k látce. Pracujte rychle, barvy hned zasychají. Stejně natupujte a otiskněte i malé tlapky. K hnědé barvě přidejte i trochu zelené. Zelenou natupujte i nápis „Nejlepší“ z komiksové šablony. Vše nechte dobře zaschnout.

Malování na textilní vak s pomocí šablony

2) KOMIKSOVÝ BATŮŽEK 

Modrým, červeným a tyrkysovým pastelovým akrylovým fixem obkreslete bubliny z komiksové šablony a napište do nich hesla např. Přidej!, Makej!, Dělej! Černým fixem vybarvěte i další části šablony. Nápis „BOOM“ na šabloně vypadá efektně, když fixem vybarvíte každou půlku písmene jinou barvou.

Tip:

Prohlédněte si tipy, jak psát pomocí šablon.

Tekutými barvami natupujte ze šablony slovo „NEJLEPŠÍ“ postupně více barvami. Začněte žlutou a naneste ji jen na některé části.

Tupování, textilní batůžek, akrylové fixy, plastové šablony

Pokračujte růžovou a nakonec zelenou. Vznikne tak efektní barevný přechod. Barvy jsou krycí, nepřekryjte si tak předchozí odstín. Modrým fixem obkreslete z šablony i slovo „TEAM“. Na závěr můžete dokreslit některé části temotransterovací tužkou, která se vypere jen při min. 50 stupňů. Vaky se mohou prát maximálně na 30 stupňů. Po zaschnutí přežehlete z rubové strany nebo přes pečicí papír na nižší teplotu.

Tupování, textilní batůžek, akrylové fixy, plastové šablony

3) VAK NA ZÁDA S KONĚM

Batoh si jednoduše dekorujte sprejem. Zelený sprej použijte na okraje vaku. Na zakrytí středu vaku si vystřihněte ovál z kartonu. Zakryjte i šňůry a pracovní plochu. Sprej pořádně protřepejte a vyzkoušejte odstříknutím někam na papír. Pak rovnoměrně nastříkejte na látku. Sundejte ovál a nechte sprej uschnout. 

Doprostřed přilepte krepovou páskou šablonu koně. Pokud někde odstává, podlepte ji i zespodu. Čím lépe bude ležet na látce, tím ostřejší bude obrys koně. Zakryjte vše kolem, co nemá být hnědé. Použijte hnědý sprej, stejně jako zelený, a aplikujte ho na šablonu. Tu pak opatrně odlepte. Barvu můžete nejprve odsát z šablony papírovou utěrkou, ať barva nesteče na látku.

Textilní batůžek, plastová šablona, sprej na textil

Podle komiksové šablony dopište černým linerem nápis „TEAM“, který si můžete předepsat termotužkou. Písmo si vyzdobte dle své fantazie. Vpravo obkreslete 2 kolečka třeba kolem nádoby či víčka. Doprostřed napište číslo 11 a vybarvěte černým akrylovým fixem. Nakonec obkreslete linerem ovál a vše ozdobte, jak se vám líbí.

Tip:

Termotužka nepůjde z vaku vyprat, proto ji přepište linerem tak, ať nejde vidět. Pod světlou barvou tužka může prosvítat.

Linery, fixy, textilní vak, plastová šablona

Pro práci s válečkem se podívejte na náš článek malování na textil, podle něhož si můžete ještě vytvořit i vak s motivem „I love ZUŠ“. Stačí jen doprostřed nalepit pruhy krepové pásky, které po nabarvení válečkem sundejte. Doprostřed napište „I LOVE ZUŠ“ a nakreslete noty. Ty můžete i natupovat barvou přes šablonu stejně jako nápis „THE BEST“.

Buďte originální a udělejte si třeba i jedinečné tričko, tašku či polštář. Anebo si namalujte krásně barevné letní tenisky, v nichž vás nikdo nepřehlédne.

Linery, fixy, textilní vak, plastová šablona

A na závěr: Popadněte barvy, bavlněný vak a pusťte se do tvoření vlastního jedinečného batůžku, který bude nezapomenutelnou vzpomínkou na léto.

Doporučujeme

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli