OPTYS Logo

Inspirace: Co vytvořit z lisovaných květin a rostlin

Práce s papírem
Práce s křišťálovou pryskyřicí
Dekorace
Dárky
Tvoření s dětmi
Léto
Přání
Pro školy
Dřevo
Razítka
Beton

Lisování je jednou z metod sušení rostlin, která umožňuje zachovat jejich přírodní krásu. Tato technika nabízí skvělou možnost vytvořit unikátní dekorace a dárky. V tomto článku naleznete inspiraci a nápady, jak využít lisované květiny i rostliny k ozdobení domova či potěšení blízkých.

Délka tvoření: Uvádíme u jednotlivých technik
Eshdé -  šperky, dekorace, kurzy

Vytvořila pro vás

Eshdé - šperky, dekorace, kurzy

Inspirace: Co vytvořit z lisovaných květin a rostlin

Dobře usušené vylisované rostliny jde využít mnoha způsoby a technikami. Některé z nich jsme pro vás připravili. Vyzkoušejte jednoduché a rychlé nalepení sušených květin nebo velice oblíbenou techniku zalévání do křišťálové pryskyřice. Těmito způsoby vyrobíte nádherné šperky, dekorace, zdobené vázy, přání, obrázky nebo i kreativní herbář.

Ze základních potřeb k práci s lisovanými rostlinami nejvíce potřebujete:

  • dobře usušené a vylisované květiny
  • pinzetu s plochou špičkou (špice zahnutá dovnitř bývá ostřejší)
  • menší ostré nůžky

Podle typu zvoleného výrobku a techniky budete potřebovat další pomůcky a materiál. Chcete-li si vylisovat vlastní květiny, přečtěte si naše tipy a návody, které jsme pro vás sepsali do článku Jak lisovat květiny

S usušenými rostlinami pracujte obezřetně pomocí pinzety. Rostliny si nejdříve nastříhejte do kompozice, která se vám bude líbit a vyhovovat tvaru vašeho výrobku. Poté přejděte k jejich aplikaci.

1. Způsob: Lepení květin lepidlem na dekupáž

Praktické lepidlo, které se používá i na dekupáž, je i lak v jednom.

  • Díky němu se květiny jednoduše a rychle přilepí a zároveň i přelakují
  • Lepidlo rychle schne a dobře drží na čistém i malovaném podkladu – na dřevě, papíře, skle i šperkovém betonu. 
  • Nanášejte ho měkkým plochým štětcem, aby se květiny nezničily. 
  • Po zaschnutí je v různé míře viditelné podle druhu podkladu. Proto se nejprve rozhodněte, zda natřete celou plochu, nebo jen část. 
  • Na nabarveném povrchu ho raději vyzkoušejte na malé ploše. Zjistíte tak, zda barva nepouští a nemění odstín květin. 
  • Štětec vždy hned po dokončení omyjte teplou vodou. 

1A. Lepení na dřevo: Pomněnky na kulatině

Délka tvoření: 15 min. + schnutí

K výrobě pomněnek na dřevu budete kromě úvodních produktů potřebovat:

Pokud má dřevěná kulatina drsný nerovný povrch, obruste ji nejdříve dohladka smirkovým papírem nebo minivrtačkou s nástavcem na broušení dřeva. Jinak květiny nebudou dobře držet. Měkkým štětcem natřete lepidlo na celou přední část kolečka. Hned na něj položte květinu a tu také opatrně přetřete.

Lepení na dřevo: Pomněnky na kulatině

Takto postupně doplňte všechny části kompozice. Jestliže se při tom rostliny přetrhnou, vraťte je štětcem nebo pinzetou opatrně do původního tvaru. Nechte dobře zaschnout. Nakonec tavnou pistolí přilepte dolů kousek mechu.

Lepení na dřevo: Pomněnky na kulatině

1B. Lepení na barvený povrch: Srdce à la modrotisk

Délka tvoření: 45 min. + schnutí

Kromě lepidla a štětce budete potřebovat:

Srdce natřete namodro. Akrylové barvy Artiste nepouští barvu. Po jejím zaschnutí nalepte bílé květy stejně jako u kulatiny. Celé srdce pak lepidlem přelakujte. Až vše uschne, tečkovacím nástrojem natečkujte bílou barvou trojice

Nakonec na okraje srdce vytřete téměř suchým tupovacím štětcem nebo houbičkou trochu bílé barvy. Na pěně musí být vidět její struktura, jinak se udělají výrazné otisky místo lehkého nádechu patiny.

Lepení na barvený povrch: Srdce à la modrotisk

1C. Lepení na papír: Přání

Délka tvoření: 20 min. + schnutí

K jeho výrobě budete navíc potřebovat:

Aby se papír nedeformoval, je zde potřeba vybírat tvrdší variantu o gramáži asi 300 g. Ustřihněte z něj velikost formátu A5 a přeložte ho napůl. Rohy můžete zaoblit výsekovým strojkem. Nalepte květiny stejně jako u kulatiny výše. 

Lepidlem můžete natřít jen obdélník uprostřed přední strany ohraničující květiny. Po zaschnutí dozdobte třeba razítky. Když se papír zvlní, zatižte ho knihami, aby se vyrovnal. Lepidlem na dekupáž jdou přilepit i listy stromů, které jsou trochu hrubší než květiny.

Lepení na papír: Přání - lisované květiny

1D. Lepení na beton i sklo: Šperk a váza

K jeho výrobě budete navíc potřebovat:

Šperk z betonu musí být dobře vyschlý. Okolo fólie na něj nalepte drobné světlé květy stejně jako u kulatiny výše. Lepidlem natřete celou přední stranu.

Sklenici lze ozdobit růžovou barvou a jen vepředu nechat prázdné srdce. Barva je hezky matná, proto lepidlo na dekupáž naneste právě jen na srdce. Nalepte květiny a nechte zaschnout. Sklo zůstane lehce matné.

Lepení lisovaných květin na beton i sklo: Šperk a váza

1E. Dobarvení nalepených květin

Jestliže vylisované květiny mají nevýraznou nebo nahnědlou barvu, můžete je na hotovém výrobku domalovat akrylovými fixy Pintor nebo Posca. Tím se i opticky zvýrazní plastičnost květu.

Dobarvení nalepených květin - lisované kytky

2. Způsob: Přelepení páskou

Usušené rostliny se mohou na papír (tvrdší karton) také nalepit jen pomocí klasické izolepy nebo papírové pásky. Tento způsob se často používá při tvorbě klasických herbářů. Úzkými a dlouhými proužky lepící pásky se květiny přelepí pouze na nejnutnějších místech. Pokud to druh rostliny umožňuje, suší se celá včetně kořene, listů a květu. Herbář si můžete vyrobit i kreativním a uměleckým způsobem a využít postupy uvedené výše.

3. Způsob: Zalévání křišťálovou pryskyřicí

Květiny vypadají nádherně zalité v křišťálové pryskyřici. Vytvořit tak můžete jedinečné šperky nebo drobné ozdoby. Květiny musí být dobře usušené, protože pryskyřice jinak zůstane lepkavá. Vše o této technice se dočtete v návodu, jak pracovat s pryskyřicí. Jak si vyrobit takový šperk zase čtěte zde.

Zalévání sušených květin křišťálovou pryskyřicí

Na závěr

Rostliny můžete lepit i jinak. Zkuste třeba lepení na oblázky nebo použitou plechovku. Inspiraci se meze nekladou. Už tedy víte, co z takových usušených květin vyrobíte vy? Budeme se těšit na vaše výtvory.

Co vytvořit z lisovaných květin a rostlin - návod krok za krokem
Co vytvořit z lisovaných květin a rostlin - postup

Doporučujeme

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli