OPTYS Logo

Vytvořte si vlastní vítací cedulku z překližky

Ubrousková technika
Decoupage
Šablonování
Dekorace
Barvy
Dřevo
Výřezy
Šablona

Je součástí nejedné domácnosti už mnoho generací. Bývá vyšívaná, keramická a my si nyní představíme cedulku z překližky. Tu si můžeme libovolně dozdobit nalepením dřevěných výřezů, umělými květy nebo třeba tzv. ubrouskovou technikou, neboli dekupáží (découpage).

Délka tvoření: 1,5 hodiny
Tým OPTYS

Vytvořil pro vás

Tým OPTYS

Vytvořte si vlastní vítací cedulku z překližky

Technika découpage umožňuje aplikovat jakýkoli motiv, i když nejste výtvarně zdatní. Na polepení cedulky můžete použít také tzv. rýžový papír, který má v sobě vlákna a méně se trhá. 

Pomůcky na vítací tabulku, akrylové barvy, dřevěné výřezy, ubrousek, lepidl

Připravte si dřevěný výřez

Cedulku ve tvaru oválu natřete na bílo, aby obrázek lépe vynikl. Z ubrousku odstraňte dvě nepotištěné vrstvy a tu potištěnou připravte do požadovaného tvaru. Nestříhejte, ale lehce trhejte prsty. Trhání si ulehčete navlhčením trhaného místa.

Ubrousková technika na vítací cedulku, lepidlo na découpage

Ubrousek přiložte na destičku a na něj lehce naneste lepidlo, aby jste jej neprotrhli. (Pokud už se to stane, lze „postižené“ místo dodatečně obarvit pastelkami.) Lepidlo ubrouskem prosákne až na destičku. Lepte od středu směrem ke kraji kvůli bublinkám.

Dřevěný výřez ovál, lepidlo na dekupáž, štětec, ubrousek

Aplikujte šablonu s nápisem

Na zaschnutou cedulku (schnutí můžete urychlit fénováním) přiložte šablonu. Aby se vám při aplikaci pasty nepohnula, zafixujte ji papírovou páskou. Stejně tak můžete páskou překrýt výřezy šablony, které nebudete pro aplikaci potřebovat.

Šablona s nápisem Vítejte u nás doma, aplikace na dřevěný výřez, découpage

Pastu nanášejte špachtlí, příborovým nožem nebo plastovou kartou a lehce vtírejte do šablony. Pokud je vrstva rovnoměrně nanesena, opatrně šablonu sejmete a nechte pastu zatvrdnout. Pro urychlení práce můžete opět použít fén. Šablonu a nástroje ihned umyjte.

Aplikace strukturovací pasty, dekupáž

Finální úpravy na vítací cedulce

Po zatvrdnutí pasty můžete nápis dobarvit barvou nebo poduškou, nalepit dřevěné výřezy a okraje cedulky zvýraznit podobně jako text. Na závěr můžete cedulku přelakovat a zavěsit na provázek, drátek nebo řetízek.

Vítací tabulka z překližky, découpage, ubrousek, závěsná tabulka

Doporučujeme

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli