OPTYS Logo

Začínáme pracovat s epoxidovou neboli křišťálovou pryskyřicí

Odlévání
Práce s křišťálovou pryskyřicí
Dárky
Šperky
Tvoření s dětmi
Odlévací hmota
Křišťálová pryskyřice

Epoxidová pryskyřice je univerzální materiál pro tvorbu šperků a dekorací. Základní kroky od přípravy až po finální úpravy jsou klíčové. Inspirujte se naším článkem pro další tipy.

Eshdé -  šperky, dekorace, kurzy

Vytvořila pro vás

Eshdé - šperky, dekorace, kurzy

Začínáme pracovat s epoxidovou neboli křišťálovou pryskyřicí

Epoxidová pryskyřice – úvod

Epoxidová pryskyřice je tekutá směs, která po ztuhnutí připomíná sklo. Práce s touto pryskyřicí, jinak také nazývanou křišťálovou, je jednoduchá. Jen musíte dodržovat přesný postup a znát potřebné detaily. Jinak pryskyřice špatně vytvrdne a zůstane lepkavá. Tvořit z ní zvládnou i starší děti za pomoci dospělých. Než se pustíte do práce, vždy si nejdříve přečtěte pokyny od výrobce. Vše důležité teď s vámi projdeme krok za krokem. :)

Co lze z pryskyřice vyrobit

Existuje spousta druhů pryskyřic. Podle typu výrobku je nutné zvolit správný druh k tomu určený. Lze odlévat drobné věci jako šperky, ale tvořit i obrazy či nábytek. Pryskyřici jde barvit a přidávat do ní ozdoby – glitry, sušené květiny, kovové ozdoby, kamínky a jiné.

Práce s epoxidovou pryskyřicí - návod

Podmínky a prostředí pro práci s pryskyřicí

Pryskyřice nemá ráda chlad, vodu ani vlhkost. Proto se doporučuje pracovat při minimálně 20 °C, a to v čistém interiéru. Venku do ní mohou napadat nečistoty a vše co v ní ztvrdne, se už nedá odstranit. 

Pracovní pomůcky

Podle druhu pryskyřice a velikosti výrobku doporučuje výrobce vhodnou ochranu. U menších věcí stačí gumové rukavice. Ty jsou často i součástí balení, pak ochrana obličeje štítem či rouškou a brýlemi. 

Podmínky a prostředí pro práci s pryskyřicí

Pracovní plochu nejlépe ochráníte modelovací podložkou, z níž jde vše lehce setřít. Anebo ještě lépe silikonovou podložkou, ze které i zaschlou pryskyřici lehce sloupnete. Dále se hodí kelímek a špachtle na míchání. Při tvorbě drobností se ani nezašpiníte. Stačí pomůcky hned otřít suchou papírovou utěrkou. A to předtím, než je odložíte. Na utírání rukou a pracovní plochy použijte dětské vlhčené utěrky. 

Odlévací formy na pryskyřici

Na odlévání se používají silikonové formy, z nichž se dá výrobek lehce vytáhnout. Před odléváním nemyjte formu vodou. To proto, aby v ní nezůstala vlhkost. Nejlepší je odstranit nečistoty krepovou páskou. Stačí je na ni nalepovat, nestírat povrch, ať se forma nepodře.

Silikonová forma na pryskyřici

Přesné odměření

Epoxidová pryskyřice je dvousložková. To znamená, že aby směs začala tvrdnout, musí se nejdříve smíchat dvě složky ve správném poměru.

Jedna složka je tvrdidlo (též tužidlo) a druhá pryskyřice. Jejich poměr se vždy uvádí v návodu od výrobce. Množství je nutné odměřit přesně v odměrkách nebo odvážit na váze.

Odměření epoxidové pryskyřice

Dobré promíchání

Obě odměřené složky se nalijí do kelímku a míchají míchátkem, např. dřevěnou špachtlí. Je důležité precizně směs promíchat. Dále průběžně otírat špachtli, stěny, rohy i dno kelímku. Míchat (ne šlehat) je lepší pomalu, méně se pak tvoří bublinky. Bubliny pak totiž mohou zůstat i v hotovém výrobku. Směs nechte chvíli odpočinout. Odhad množství potřebného k vytvoření vybraného výrobku je těžší. Proto počítejte s tím, jak využít přebytky.

Míchání epoxidové pryskyřici

Bublinky v pryskyřici

V pryskyřici často vznikají bublinky, které zůstanou i po nalití do formy. Některé zmizí samy. Ty, co nezmizí, pak po ztuhnutí ve výrobku zůstanou. Pokud se jich chcete zbavit, vytáhněte je špejlí ven nebo rychle přejeďte po povrchu zapalovačem. 

Doba zpracovatelnosti

Doba zpracovatelnosti je vždy uvedena výrobcem a může se lišit od 30 minut až po několik hodin. Poté začne směs tuhnout.

Bublinky v epoxidové pryskyřici - odstranění
Bublinky v epoxidové pryskyřici - odstranění

Tvrzení a finální úpravy pryskyřice

Před nalitím pryskyřice do formy je důležité mít formu na rovném místě, aby i výsledný výrobek byl rovný. Formu pak už nepřemisťujte, ať se nevylije. Nechte ji přikrytou čistou nádobou či krabicí. Bude tím chráněna před prachem.

Pryskyřice tuhne až 24 hodin. Výrobek nevytahujte z formy dříve. Odlitky jsou připravené k vytažení, když na dotek nelepí a jsou jako sklo. Odlitky mají ostřejší hrany, které opatrně seškrábněte nůžkami. Pozor ať se neodře přední strana. 

Úprava ostrých hran - pryskyřice

Tip:

Pokud například přívěsek nemá dírku, můžete ji pohodlně vyvrtat minivrtačkou s nejmenším vrtákem. Při vrtání použijte dřevěnou podložku.

Pryskyřice - otvor vrtačkou

Epoxidová, neboli křišťalová pryskyřice, představuje materiál, který se vyznačuje mnohostrannou využitelností. V tomto úvodu jsme prošli základní práci od přípravy pracovního prostředí až po správné míchání složek odlévání a finální úpravy výrobků. Epoxidová pryskyřice nabízí řadu možností pro tvoření šperků, dekorací a mnoho dalšího. Jestliže vás zaujala, neváhejte se pustit do vlastních projektů. Návod na květy zalité pryskyřicí najdete v našem článku. Pro další tipy, návody a inspiraci sledujte náš OPTYS blog.

Doporučujeme

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli