OPTYS Logo

Vytvořte si tulipánové motivy na plátěné tašce technikou linorytu

Linoryt
Malování na textil
Dárky
Tvoření s dětmi
Pro školy
Textil
Barvy

Čas tulipánů je příliš krátký, ale můžete si jej celoročně připomínat díky technice linorytu, pro kterou je jednoduchý květ tulipánu jako stvořený. Navíc na vyrytí motivu použijete měkkou gumu, takže si můžete k práci přizvat i své dětské pomocníky. Pustíte se do toho s námi?

Délka tvoření: 1,5 hodiny + schnutí
Tým OPTYS

Vytvořil pro vás

Tým OPTYS

Vytvořte si tulipánové motivy na plátěné tašce technikou linorytu

Postup práce s gumou a rydlem na linoryt

Na gumu si tužkou předkreslete požadovaný motiv, vybírejte spíše jednodušší tvary. Motivy můžete obkreslit i podle šablony.

Předkreslení obrázku na gumu na linoryt

Pusťte se do rytí – materiál je velmi měkký, takže se vám bude pracovat velmi dobře a nemusíte moc tlačit. Nejprve odryjte obrysy, pak odstraňte i přebytečnou gumu v ploše. Tímto vznikne tzv. matrice - tedy plocha určená k tisku.

Rytí rydlem, guma na linoryt

Na hotové matrici by měl zůstat vystouplý jen požadovaný motiv, vše ostatní odstraňte. Pokud si nejste jisti, že je motiv již vyhovující, zkuste si udělat zkušební tisk na papír.

Motiv tulipánu na gumě na linoryt

Nanášení barvy a tisk na textil

Na nesavé podložce (stačí kousek folie) si připravte barvu Textil Print, klidně i více odstínů dohromady. Tyto barvy jsou určené právě na tisk, protože pomaleji schnou a jsou řidší. To je u linorytu důležité. Do tašky vložte podložku (igelit), aby se vám barva neprotiskla na druhou stranu.

Nanášení barvy na textil

Válečkem rozválejte barvu do tenké vrstvy. Barva má rovnoměrně pokrývat celý povrch válečku. Pak ji pravidelně rozválejte na vyřezané lino z různých úhlů. Pokud nemáte váleček, můžete barvu natupovat kouskem houbičky na nádobí.

Váleček na linoryt, barva na textil, guma na linoryt

A můžete tisknout – matrici přiložte barvou na tašku a důkladně rukou přitiskněte, můžete i lehce pobouchat. Anebo použijte kuličkový lis speciálně určený na textilní tisk, kterým lépe zvýšíte tlak na matrici. Pak opatrně gumu zvedněte. Nyní můžete využít zbytek barvy na matrici a motiv rovnou natisknout na další místo. Při opakovaném tisku vznikne jemnější vzor s patinou. Anebo na matrici opět naneste barvu válečkem, aby byl otisk výraznější. Pokud vám nevadí lehké míchání barev, nemusíte matrici při používání různých barev umývat.

Váleček na linoryt, barva na textil, guma na linoryt

Stejně dobře bude vypadat tisk i na barevném podkladě – můžete si jej připravit třeba podle našeho návodu. Po zaschnutí barev nezapomeňte natištěné motivy zafixovat zažehlením přes pečící papír podle instrukcí výrobce barev.

Různé barevné motivy tulipánů, tisk na textil
Linoryt, tisk z gumy na bavlněnou tašku, barvy na textil

Doporučujeme

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli