Korkové prostírání Black & White
Rádi si posedíte u ranní kávy? S korkovým prostíráním Black & White vám bude vaše černá i bílá káva chutnat ještě lépe. Ukážeme vám, jak si sami lehce vytvoříte elegantní prostírání z korku.
Vytvořila pro vás
Iva Uvírová
Co budete potřebovat
- Korkové pláty o velikosti A4,
- tavnou pistoli,
- houbičku na nádobí nebo pěnový tupovací štětec,
- černou a bílou akrylovou barvu,
- šablonu s květinovým motivem,
- pěnovou gumu,
- nůžky, tužku, lepicí pásku.
Připravte si korkový plát, šablonu a věci na tupování
Plastovou šablonu si krepovou lepicí páskou přichyťte ke korkovému plátu, zabráníte tak nechtěnému posunu šablony při práci. Šablonu umístěte ke kraji plátu. Z malé houbičky na nádobí si nastříhejte malé čtverečky, budou se vám hodit při nanášení barvy přes šablonu. Můžete použít taky pěnový tupovací štětec. Připravte si akrylové barvy, černou a bílou.
Na houbičku si naneste trochu barvy a jemným tupováním přes šablonu naneste barvu tak, aby nikde neprosvítala barva podkladu. Raději dvě tenké vrstvy barvy než jedna vysoká, která by mohla zatéct pod šablonu nebo by se mohla později odlupovat.
Tip:
K nanášení barvy nepoužívejte štětec, barva by se mohla dostat pod šablonu a kontury motivu by byly rozmazané.
Po zaschnutí barvy šablonu opatrně odlepte. Omyjte ji ve vlažné vodě a pořádně osušte. Poté šablonu přilepte na další prostírku a postup opakujte.
Jak na prostírání pod hrneček
Pojďte vytvořit menší prostírání pod hrneček. Na další plát korku si obkreslete kolečko o požadované velikosti a vystřihněte ho. Korek je tenký, zvládnete jej vystřihnout i obyčejnými nůžkami.
Tip:
Pro snadnou práci s nůžkami a korkem si můžete udělat malé prostírky i ve tvaru srdce, motýla nebo květiny.
Pro vyztužení malé prostírky si vystřihněte ještě stejně velké kolečko z pěnové gumy. Korek s pěnovkou spolu slepte tavnou pistolí. Nechte pořádně zaschnout. Stejným způsobem můžete vyztužit i korkové prostírání. Hotovo. Přejeme hezké ráno a dobrou chuť!
Tip:
Pro spojení můžete použít i tavnou pistoli s nízkou teplotou tavení.