OPTYS Logo

Nejlepší nápady nejen na školní jarmark: Andílci a plstěné ozdoby

Práce s papírem
Macramé
Plstění
Dárky
Vánoce
Tvoření s dětmi
Pro školy
Příze
Papír
Dřevo
Výřezy

Blíží se vánoční období a s ním i čas školních jarmarků a dárkových příprav. Pokud hledáte inspiraci na ozdoby nebo dárky, které zvládnou i starší děti, vyberte si z množství našich tipů na andílky a plstěné ozdoby. Rozzáří každý jarmark i domácí vánoční atmosféru. Stačí pár základních pomůcek a trocha trpělivosti – a dárky pro žáky i blízké jsou na světě.

Délka tvoření: 10 až 30 min / ks
Eshdé -  šperky, dekorace, kurzy

Vytvořila pro vás

Eshdé - šperky, dekorace, kurzy

Nejlepší nápady nejen na školní jarmark: Andílci a plstěné ozdoby

ANDÍLCI ZE DŘEVA

Anděl v kruhu k zavěšení

Dřevěný výřez anděla ozdobte samolepícím zlatým proužkem a samolepící tečkou ve tvaru kolečka. Anděla následně nalepte na dřevěný kulatý výřez, který natřete zlatou akrylovou barvou.

Anděl na srdci k zavěšení

Andílka můžete také rovnou přilepit na větší dřevěné srdce ozdobené hvězdou ze stříbrného papíru. Pak už stačí tavnou pistolí zezadu nalepit motouz a navléct velký korálek.

Anděl na obláčku

Stojícího anděla na obláčku jednoduše vytvoříte tak, že na papírovou rozetu nalepíte načechranou vatu a hvězdičky. Anděla nabarvěte modrou barvou smíchanou se stříbrnou a na čelo nalepte hvězdu. Takto ho poté přilepte na tvrdší karton ve tvaru oblouku a to vše vlepte tavnou pistolí doprostřed obláčku.

Andílci – magnetky

Z výřezu andílka s hvězdičkou udělejte třeba magnetku. Poslouží vám k tomu klasický magnet nebo magnetická samolepící folie, ze které si ustřihněte potřebný kus. Na hvězdičku anděla naneste třpytky.

Takto lze vytvořit nespočet kombinací, záleží jen na vaší fantazii.

Andílci ze dřeva, zdobení

ANDĚLÉ Z PAPÍRU

Rychlý anděl jako zápich nebo k zavěšení

Nejjednodušší je slepit dva papírové výřezy anděla k sobě (kromě křídel), přičemž nahoru mezi ně můžete vložit kousek zlaté šňůrky k zavěšení nebo vložit dolů špejli k zapíchnutí. Pokud se vám líbí barevné šaty, dejte dovnitř do průhledné části ještě zlatý nebo glitrový papír.  

Stojící andělé 

Anděly můžete vybarvit stříbrným fixem, vlasy dokreslit černým linerem nebo stříbrným glitrovým lepidlem. Křídlům dodáte strukturu 3D sněhem. Pak už stačí nalepit do rukou květiny a tavnou pistolí  přilepit anděly na podklad. Ten vyrobíte z dřevěného výřezu, na který nalepte bílý chlupatý drátek a bambulky. Anebo použijte jako podklad papírovou rozetu a na ní stříbrné andělské vlasy jako obláček.

Andělé z papíru, zdobení, návod

ANDĚLKY Z VLNY NEBO PŘÍZE

Rychlá andělka z vlny

Tyto andělky lze vytvořit z vlny na plstění velice snadno. Z vlny, která se správně nemá stříhat, oddělte tahem asi 20 cm dlouhý pruh. Do jeho středu vložte dřevěná křídla. Pod nimi spojte vlnu stuhou a zavažte pevně na uzel. Konce stuh odstřihněte. Nalepte hlavičku a svatozář z chlupatého drátku. Sukýnku lehce pročesejte rukou nebo hřebenem a vyčesanou vlnu oddělte. Sukni načechrejte a dotvarujte dle vaší představy.

Andělka z vlny a příze - návod na výrobu

Jednoduchá andělka z příze

Tyto andělky lze vytvořit stejným způsobem i z macramé přízí. Podle velikosti křídel spotřebujete asi 10–20 kusů přízí o délce cca 20–30 cm. Příze srovnejte a doprostřed vložte křídla případně i provázek na ruce a nohy. Pod křídly opět pevně zavažte na uzel. Na hlavičku použijte třeba dřevěný korálek a vlasy z příze. Na závěr šaty rozčesejte hřebenem a dole zastřihněte.

Andělka z vlny a příze - návod krok za krokem

VÁNOČNÍ PUNČOCHA A OZDOBY

Vánoční punčocha

Vánoční punčochu vystřihněte z plsti a nalepte bílý okraj. Ozdobte vánočními dřevěnými výřezy

Vánoční ozdoby z kroužků

Další ozdoby rychle vytvoříte omotáním chlupatých drátků anebo papírovými washi páskami kolem dřevěných kroužků. Dozdobit je lze výřezy či vánočními dekoracemi jako zvoneček nebo rolničky.

Vánoční punčocha, zdobení, návod

PLSTĚNÉ VÁNOČNÍ OZDOBY

Plstění děti baví. Jen musí dávat pozor na prsty, aby se nepíchly jehlou. Tady přidáváme pár tipů, jak s plstěním začít. Nejjednodušší jsou kuličky. 

Z vlny, která se správně nemá stříhat, oddělte tahem menší proužky. Podle potřeby můžete vždy vlnu přidat nebo ubrat. Proužky v dlaních smotejte do kuličky. Prsty ji ještě dotvarujte tak, ať se vám dobře drží. Kuličku umístěte na pěnovou podložku a následně silnější filcovací jehlou do ní píchejte kolmo rovně. Nikdy ne šikmo proti prstům. 

Plstěné vánoční ozdoby - návod na výrobu

Pícháním se vlna začne spojovat a zpevňovat – tzn. plstnatí. Kuličku postupně otáčejte a jehlou propichujte nezpevněné části. Vyměňte jehlu za slabší, která lépe projde pevnější vrstvou a tvarujte do pravidelné kuličky.

Vytvořené kuličky můžete například:

  • potřít lepidlem a posypat třpytkami nebo ozdobit glitrovým lepidlem,
  • ozdobit mašličkou ze stuhy, zvonečkem či rolničkou nebo svázat několik rolniček stuhou dohromady.
Plstěné vánoční ozdoby - návod na výrobu

Z drátku si udělejte oblouček a ten vlepte tavnou pistolí do kuličky. Připravte si vánoční háčky. Teď už stačí jen vše spojit. Ze zelené stuhy vytvořte lístky a máte jablíčko. 

Plstěné vánoční ozdoby - návod na výrobu1

Nebo na háček navlečte 3 rolničky svázané stuhou. Konec háčku pak dole zavřete. Zvoneček s mašlí zase můžete přilepit třeba dolů pod kuličku. A na třpytkovou ozdobu postačí nalepit poutko z červené stuhy.

Plstěné vánoční ozdoby - návod na výrobu1

A je to…

Vánoční tvoření může být zábavné a snadné, zvlášť když máte po ruce ty správné nápady. Ať už se chystáte na školní jarmark nebo chcete obdarovat své nejbližší vlastnoručně vyrobenými ozdobami, nezapomeňte, že v jednoduchosti je krása. Zkuste některý z našich tipů a uvidíte, jak rychle dokážete vytvořit úžasné dárky, které potěší nejen děti, ale i dospělé. 

 

Na závěr

Doporučujeme

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli