OPTYS Logo

Příprava na psaní: Hravě pomocí vyšívání a obšívání dřevěných výřezů

Vyšívání
Dárky
Tvoření s dětmi
Pro školy
Motorika
Korálky
Provázek
Dřevo
Výřezy

Vyšíváním a hrou si nejen předškoláci a prvňáci procvičí prstíky, což se jim bude hodit třeba například při učení se psát. Tato inspirace ale rozhýbe prsty také dospělým i starším. A jako bonus čeká všechny tvořitele krásný kreativní výsledek.

Délka tvoření: 30 minut / kus
Eshdé -  šperky, dekorace, kurzy

Vytvořila pro vás

Eshdé - šperky, dekorace, kurzy

Příprava na psaní: Hravě pomocí vyšívání a obšívání dřevěných výřezů

Vyšívat saténovou šňůrkou je snadné. Nezamotává se jako bavlnky. A navíc se zde pracuje bez jehly. Práci usnadní i dřevěné výřezy s dírkami, které jsme v OPTYSU vymysleli. Jsou určené k vyšívání a drží se dobře v dětské i dospělé ruce. Takže každý může výřez zdobit šňůrkou, jak chce. Anebo se s námi naučit jednoduché základy vyšívání. Využijete je i při šití.

Postup vyšívání s dřevěnými výřezy

Ukážeme si jednoduchý přední steh a dva obšívací stehy – obnitkovací a smyčkový. Všechny stehy se využívají jak ve vyšívání, tak při běžném šití. Například obšívací stehy se hodí ke zdobení okrajů, dále k jejich začištění a zpevnění a nakonec i ke spojení látek k sobě. Naše dřevěné výřezy mají dírky vhodné na šňůry o průměru asi 1 mm.

I.) Obšitá želva a pírko – obnitkovací steh

1. příprava a první stehy

Ustřihněte 1 m šňůry a krepovou páskou ji přilepte na přední stranu kolečka. Dolní konec šňůry, který poslouží k zavěšení, nechte asi 20 cm dlouhý. Pokud potřebujete větší poutko, ustřihněte si šňůru delší. Horní konec, jímž budete vyšívat, zatavte lehce zapalovačem. (Pozor, jen dospělí!) Nebude se při vyšívání třepit.

Obnitkovací steh začněte tak, že šňůrou projděte první malou dírkou, nacházející se vlevo od velké dírky ve výřezu želvy. Dále šňůru veďte do levé sousední dírky – a to z přední strany tak, aby vedla přes okraj. Šňůru utáhněte a pokračujte stejným způsobem do další dírky.

Vyšívání dřevěných výřezů - postup

2. dokončení

Vyšívání dřevěných výřezů - návod

Takto obšijte celý kruh až k velké dírce a stehy hezky utahujte. Zde obě šňůry spojte uzlem hned u výřezu a druhý uzel udělejte na konci. Obnitkovacím stehem můžete ozdobit i kapku s peříčkem.

Vyšívání dřevěných výřezů - návod

3. procvičování i s korálky

Vyšívání dřevěných výřezů s korálky - procvičování jemné motoriky
Vyšívání dřevěných výřezů s korálky - procvičování jemné motoriky

Ještě lépe se prstíky procvičují s malými korálky. Postupujte stejně jako v předchozích bodech, jen vždy přidejte jeden korálek při každém stehu.

Tip:

Korálky můžete umístit na přední stranu kruhu nebo kolem vnějšího okraje.

II.)  Duhová květina – přední steh

1. příprava a první stehy

Šňůra při vyšívání předním stehem je jako delfínek skákající ve vodě. Jeden steh šňůra vytvoří na přední straně květu a druhý na zadní straně. Takto se stehy střídají po celou dobu. Můžete si je vyznačit tužkou na přední i zadní straně dřevěné květiny

Ustřihněte asi 80 cm šňůry a krepovou páskou ji přilepte na přední stranu dřevěného květu. Dolní konec šňůry, který poslouží k zavěšení, nechte asi 20 cm dlouhý. Pokud potřebujete větší poutko, ustřihněte si šňůru delší. Horní konec, jímž budete vyšívat, zatavte lehce zapalovačem. (Pozor, jen dospělí!) Nebude se tak třepit.

Nejdříve provlečte celou duhovou šňůru velkou dírkou uprostřed a otočte na zadní stranu květu. Zde prošijte následující dírku a otočte květ na přední stranu. Na přední straně opět pokračujte šňůrou do následující dírky.

Přední steh, duhová šňůra, perforovaný dřevěný výřez

2. dokončení

Květ ze dřevěného výřezu zase otočte na zadní stranu. Takto předním stehem vyšijte celý obvod výřezu až k velké dírce, kde se oba konce šňůry setkají. Odlepte pásku a spojte šňůry do pevného uzlu hned u výřezu. Šňůry dle potřeby zastřihněte. Na poutko udělejte na konci další uzel. 

Tip:

Tímto stehem můžete vyšít i kolečko s želvičkou nebo kapku s peříčkem.

Vyšívání dřevěných výřezů - postup

3. procvičování i s korálky

Opět můžete zdobit i s korálky. Postupujte stejně jako v předchozích bodech. Jen na přední straně květiny přidejte vždy jeden korálek do každého stehu. 

Tip:

Pokud si přejete obě strany květiny stejné, přidejte korálky i na zadní stranu.

Vyšívání dřevěných výřezů s korálky

III.) Želvička se střapcem – smyčkový steh

1. příprava a první stehy

Ustřihněte 1,2 m šňůry a krepovou páskou ji přilepte na přední stranu kolečka. Dolní konec šňůry, který poslouží k zavěšení, nechte asi 20 cm dlouhý. Pokud potřebujete větší poutko, ustřihněte si šňůru delší. Horní konec, jímž budete vyšívat, zatavte lehce zapalovačem. (Pozor, jen dospělí!) Nebude se tak při vyšívání třepit. 

Šňůrou ze saténu nejprve projděte velkou dírkou ve výřezu želvičky. Smyčkový steh začněte směrem doprava. Konec šňůry provlečte z přední strany první dírkou vpravo a vytáhněte ji vzniklým očkem. Vytvořenou smyčku pevně utáhněte. 

Smyčkový steh - obšívání dřevěných výřezů

2. dokončení

Pokračujte do další dírky vpravo opět z přední strany směrem dozadu. Šňůru vytáhněte z očka ven a smyčku utáhněte. Pokračujte tímto způsobem po celém obvodu až k velké dírce. Zde zase zakončete uzlem.

Obšívání dřevěných výřezů - saténová šňůra

3. střapec

Na střapec si ustřihněte dvě saténové šňůry dlouhé alespoň 10 cm. Provlečte je dole uprostřed skrz smyčku tak, aby vznikly 4 stejně dlouhé konce. Udělejte z nich uzel co nejblíže k výřezu želvy. Konce zastřihněte. A je to. :-)

Obšívání dřevěných výřezů - návod

Závěr – další inspirace

Použité stehy vyzkoušejte i na látce s jehlou a nití. Třeba předním stehem vyšijte obrázek doprostřed a okraje látky ozdobte obšívacím stehem. Další tipy na vyšívání najdete na našem blogu v sekci vyšívání.

V podstatě jakákoliv drobná manuální práce pomáhá procvičovat jemnou motoriku rukou. Vyzkoušejte i jednoduché drátování a vytvořte si tak černé nebo stříbrné srdce. Technikou origami si zase děti poskládají papírovou záložku do své první knížky. Předškoláci ve školce určitě zvládnou i hrátky s plyšovými drátky.

Doporučujeme

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli