OPTYS Logo

DIY dárková krabička s okrasným přebalem

Práce s papírem
Dárky
Tvoření s dětmi
Provázek
Rýhovací deska

Práce s papírem je snadná a příjemná. Ulehčí ji praktická rýhovací deska. Inspirace je ideální pro dospělé i ZŠ, družiny, kroužky nebo střediska volného času.

 

Délka tvoření: 45 minut
Eshdé -  šperky, dekorace, kurzy

Vytvořila pro vás

Eshdé - šperky, dekorace, kurzy

DIY dárková krabička s okrasným přebalem

Materiál a pomůcky 

Pomůcky na ručně dělanou krabičku z papíru

 

Na celou krabičku o hloubce cca 8 × 8 cm a výšce 3 cm stačí jeden tvrdý papír o velikosti 25 × 25 cm. Nejprve si vytvořte vnitřní krabičku a podle ní pak přebal. To proto, aby dobře seděl.

1. krok – příprava vnitřní krabičky 

Na vnitřní krabičku potřebujete čtverec o velikosti 14 × 14 cm. Čtverec narýsujte pomocí pravítka a nebo rýhovací desky. Díky ní je práce snadná. Ulehčuje nejen rýhování papíru na záhyby, ale i vyznačení míst k vystřižení. Vzniklé rýhy jsou úhledné a papír se v nich nenalomí jako při ručním ohýbání. Navíc se dá z druhé strany použít i na tvorbu obálek či ruční vytlačování plastických vzorů, tzv. embosování.

Přesvědčte se na našem videu: www.youtube.com/watch?v=WA-ijwJktUI

Vyznačení na rýhovací desce

Na rýhovací desce vyznačte rýhy k vystřižení čtverce, stačí lehce. Podle nich ho následně vystřihněte. Na všech čtyřech stranách udělejte rýhy 3 cm od okraje. Použijte vždy stejnou rýhu na desce, aby okraje krabičky byly stejně vysoké.

Tip:

Na rýhování se používá tzv. kolíček (tupý nůž). A to jeho méně špičatý konec. Kolíček nasměrujte do rýhy. K tomu vám pomůžou vystouplé body na okrajích desky. Druhý konec kolíčku se špičkou je určen na embosování.

2. krok – okraje vnitřní krabičky

Na čtyřech vyznačených místech nastřihněte papír 3 cm od okraje. Zvolte si potisk papíru, který bude uvnitř krabičky a který zvenčí. V našem případě máme zvenku proužky a zevnitř tečky. Všechny rýhované části ohněte, aby se krabička mohla slepit. 

 

Okraje vnitřní krabičky

3. krok – slepení vnitřní krabičky

Naneste lepidlo na vnější stranu vzniklého malého čtverečku a spojte s dalším okrajem. Přebytečné lepidlo utřete. Slepenou část zajistěte kolíčkem. Takto slepte všechny 4 rohy do pravidelného tvaru krabičky. Nechte zaschnout.

Přesahující části papíru ve slepených rozích pak odstřihněte a zarovnejte celý okraj do stejné výšky.

Tip:

Dejte pozor, ať se kolíčky nepřilepí k papíru. Nenanášejte proto zbytečně moc lepidla.

Lepení stran vnitřní krabičky

4. krok – příprava přebalu

Přebal vystřihnete a narýhujete podle vnitřní krabičky. Musí dobře sedět. Vystřihněte si na něj obdélník o šířce tohoto papíru tj. asi 25,4 cm. A jeho výšku vyměřte podle dna krabičky. Činí zhruba 8 cm. Na vystřiženém obdélníku pak vyznačte tužkou, kde budou rýhy k ohnutí přebalu. Vnitřní krabička bude uprostřed, přebal zakryje obě boční strany krabičky a zároveň nahoře vytvoří víčko. Víčko se má překrývat, aby se pak svázalo stužkou. Na rýhovací podložce tedy udělejte rýhy dle vyznačených čar.

Rýhování přebalu na rýhovací desce

Tip:

Po vystřižení si zvolte, který potisk bude na vnitřní a vnější straně přebalu. V našem případě jsou tečky opět uvnitř stejně jako u vnitřní krabičky.

5. krok – dokončení krabičky s přebalem

Vygumujte čáry. Přebal ohněte na všech rýhovaných místech a zaoblete rohy výsekovým strojkem. Přilepte vnitřní krabičku doprostřed a zatižte. Nechte zaschnout. Na obou koncích víčka udělejte děrovačkou dvě dírky, které budou přesně na sobě.

Dokončení krabičky s přebalem

6. krok – zabalení dárku

Teď už jen ustřihněte stuhu nebo jutový provázek a provlečte ho zespodu spodními dírkami víčka. Vložte dárek, stuhu provlečte zespodu horním víčkem a zavažte na mašli. Hotovou krabičku můžete podle libosti dozdobit třeba šípky nebo srdíčky.

Zdobení krabičky stuhou a jutovým provázkem

A na závěr. Nevíte, co darovat? Inspirujte se na našem blogu a věnujte třeba vlastnoručně vyrobený šperk z betonu, barevnou svíčku nebo plyšovou květinu. Velikost krabičky můžete přizpůsobit svému dárku. Věříme, že každý potěší.

DIY dárková krabička s okrasným přebalem

Doporučujeme

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli